събота, 20 октомври 2012 г.

Как започна всичко...

Сдружение „ИДЕАЛ” пуска своите корени през зимата на 2010 година. Дузина млади хора решихме да се обединим в името на проблем, решението, на който не можеше да търпи повече отлагане- мръсотията в любимия ни Студентски град. Красив или не, той беше нашият дом и ние отказвахме да стоим безучастно и да гледаме как тъне в тонове боклуци, трупали поколения студенти живели или гостували там. 

Така ние се обединихме и започнахме да набираме подкрепа за идеята, в която вярвахме, въпреки упреците и дори подигравките на някои от останалите „граждани” на един от най-големите столични квартали. Очаквано или не много хора откликнаха на идеята ни. А за да успеем да мобилизираме максимално хората, решихме да изберем за ден на почистването деня, в който Столична община и най-голямата частна национална телевизия организираха традиционното пролетно почистване. По този начин успяхме да използваме ресурсите им, за да може идеята ни да стане реалност. Свързахме се с тях и получихме подкрепата им, освен тях се включиха структурите на студентски съвет към УНСС както и НПСС. Всички те ангажираха членовете си в инициативата. 

Ние от наша страна като креативни и иновативни хора, решихме да използваме модерен начин, за да привлечем вниманието на младите хора, които рядко обръщат внимание на подобни призиви. Започнахме едномесечна кампания, в която разлепихме провокативни плакати на видни места в Студентски град и автобусите на градския транспорт водещи до там. Заснехме видеоклип, който разпространихме в социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляне, като в рамките на 24 часа видеото се беше превърлано в хит и имаше на 70 000 гледания. Така разбрахме, че не сме сами и че има много други като нас. Това ни вдъхна сила и увереност, че заедно можем да променим нещо, като естествено трябваше да започнем от нашия дом...

Като организатори взехме участие в публични дискусии, дадохме интерюта за телевизии, радиа и вестници, като се стараехме да се дистанцираме от самоизтъкването и да привлечем подкрепата на другите като нас, защото без тях всичко щеше да остане просто една мечта.
Така дойде и денят на истината, а в този ден се оказа, че ние бяхме успели да спечелим за съюзници в борбата с боклука на 3000 студенти и хора загрижени за бъдещето на Студентски град, които се включиха в инициативата „въоръжени” с чували и ръкавици. Заедно успяхме да съберем на 5 тона боклук и доказахме на себе си и другите, че ние можем да изградим нашето Утре сами, сами, но заедно!

За това продължихме да се включваме в различни инициативи целящи развитието на младите лидери и на младите хора правещи нещо за решаването на проблемите си и тези на другите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар