събота, 27 октомври 2012 г.

Инициативи и събития


 Здравейте, Приятели!

Ще ви дам малко информация за  една интересна инициатива, в която, който иска да участва, все още има възможност да кандидатства.

Мястото е Виена,  събитието е - Петият световен форум на Алианса на цивилизациите  към ООН, а датите са 26,27 и 28 февруари 2013 г. Фокусът е ” Отговорното лидерство” в днешния все по-многообразеен, но и все по-взаимосвързан и взаимозависим свят.  Основен предмет на срещата ще бъде добре познатият проблем – дилемата за едновременното запазването на културната идентичност и интеграцията , да съхраним традиционните ценности, но и да сме толерантни към различията на другите, за да има мир по света и да си сътрудничим за по-добро бъдеще.

Основни въпроси ще бъдат:

1)Как да защитим правото на всеки да изповядва свободно религията си и да стимулираме религиозния плурализъм в образованието;

2) Как да насърчим медийния плурализъм и разнообразието в медийното съдържание, които да стимулират продуктивен обществен дебат, демокрация и различни гледни точки.

3) Как да оформим една нова по-адекватна представа за това, какво е миграция, интеграция и мобилност в реалностите на днешната световната икономика.

Участници в събитието ще бъдат 150 младежи, представящи най-различни култури и религии. Изискванията към кандидатите са:

·               Да са на възраст между 18 и 35 години
·               Да са членове  или представители на младежки организации
·               Да са силно заинтересовани или да имат опит в работата за кауза, свързана с някоя от темите на форума – медии, междукултурно разбирателство и толерантност.

Цел на срещата ще бъде чрез всеобщо обсъждане, обмяна на опит,мнения и идеи да се дадат препоръки на световните лидери как да намерят решения на глобалните предизвикателства, а именно: да си сътрудничим за икономическо развитие и опазване на планетата, да стимулираме миграция, която да е благоприятна и за мигрантите,и за приемащите ги държави,да намерим начин различни религии и различни култури да съжителстват, да се съхранят и да се приемат.

Крайният срок за кандидатстване е 1 ноември 2012, а необходимите документи и допълнителна информация можете да намерите тук.

Ето и малко история:
Алиансът на цивилизациите към ООН е създаден през 2005г.  по инициатива на правителствата на Испания и Турция. Досега такъв тип глобални форуми са били организирани през всяка от последните 5 години: 2008г.  в Мадрид, 2009г.  в Истанбул, 2010г.  в Рио де Женейро, 2011г.  в Доха (2012г.  я пропускаме, все пак е критична година) и настоящата среща, която ще се проведе между 26 и 28 февруари 2013г..



Няма коментари:

Публикуване на коментар