четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Подай лапа


Вероятно ви се е случвало вечер, прибирайки се или отивайки някъде да вървите по спокойна уличка, тиха и тъмна, и насреща ви – кучета. И да се стреснете. И как не, след всички новини за нахапани граждани от бездомни кучета в софийските квартали, които са успели да стигнат до вас, въпреки че не гледате телевизия и не четете вестници особено редовно. И животинките може да са опасни, може и да не са, но вие се плашите. Дланите ви се изпотяват, сърцето ви тупти по-ускорено, опитвате се да контролирате дишането си, надявате се и.. минавате. Или пък просто свивате по друга улица в тъмната нощ.

Вероятно също така ви се е случвало да чакате на спирка, на пейка, да минавате отнякъде и погледът ви да е привлечен от някое от многобройните бездомни кучета, бродещи из Студентски град, Овча купел, Надежда, или друг някой софийски район. Понякога кучето е болно, изкостеляло, яде хартия или друг боклук. Друг път е здраво, симпатично и просто спи или гледа жално. И на вас ви става мъчно. Особено у онези от вас, които имат или са имали домашен любимец , четириногите скитници вероятно още по-често успяват да събудят онази емоционална жилка на емпатия и състрадание. Защото вече ги познавате. И ви се иска да направите нещо мило за животното, и откъсвате парче пица, подхвърляте картофче, издавате състрадателна въздишка и отминавате.


Има бездомни кучета. Да. Всички го знаем, всички го виждаме. И това е проблем. Да. Проблем е. И докато ние подминаваме, в местността Голомендра, срещу хан Богров, с. Горни Богров (много близо до София), няколко млади хора помагат за решаването на проблема като стопанисват най-големия приют в България. Доброволци от неправителствената  организация Animal Rescue Sofia се грижат за над 500 кучета, предоставят безплатни кастрации за бездомни и домашни кучета и котки(вече 4000 кучета са кастрирани в клиниката към приюта), дават животни за осиновяване, като им търсят домове в страната и в чужбина(над 1500 кучета от приюта са намерили стопани).

Инициативата е напълно доброволна и се издържа само от дарения. Много големи фирми, сред които Биомет, IKEA, Vivacom и други, са помагали, дарявайки средства и храна на приюта. Но кучетата се нуждаят от храна ежедневно. И всеки, който има идея, желание, който го е грижа, може да помогне.
ARS търсят хора, които могат да отделят от времето си да разходят и да си поиграят с кучетата, или  които временно могат да вземат куче за отглеждане, или които имат идеи и възможности да помогнат при организиране на кампании за събиране на средства и храна.  Без значение дали се интересуваш от медицина, рисуване, спорт, графичен дизайн, или пишеш, можеш да помогнеш.

И на следващата улица, спирка, когато видиш бездомно куче, ще знаеш, че не си отминал.
Не отминавай. Включи се!

Тук можете да научите повече за приюта, за хората, които го стопанисват, и кампаниите, които са организирани. http://arsofia.com/bg/bogrov-bg/


Няма коментари:

Публикуване на коментар