понеделник, 5 ноември 2012 г.

Успешната реализация в България 02-04.11.2012


„Драги ми смехурко,
Бързам да ти пиша! Но как да захвана? Ще почна направо с баба Цоцолана. Ех, да знаеш само колко е припряна! Но аз се не стреснах. Прислужник й станах.“
 Ако съм успял да ви разсмея и спечеля вниманието до тук, това означава, че и статията  също ще ви бъде интересна.

Часът е 17:00, намирам се на паркинга зад спортна зала „Христо Ботев“.  Предимно приповдигнато ми е настроението, виждам около 20 души, които основно не познавам, но  знам, че трябва да дойдат още толкова. Из между тълпата виждам и познати лица, но те се броят на пръсти. Как попаднах там ли, само аз си зная, но позволи ми да ти разкажа.

От 02-04.11.2012 в Банкя се проведе студентски семинар на тема „Успешната реализация в България“. Организатори на събитието бяха екипът на Института за икономическа политика и фондация „Ханс Зайдел“.  Участие взеха 36 студенти. Те бяха представители на някой от най-елитните вузове в страната – УНСС, СУ, ИУ-Варна, Ту-Варна, Уни Лайпциг, БСУ/РУ, ВУЗФ, С.А. Свищов, ПУ, НБУ, ЮЗУ Благоевград. Откриване на семинара даде Калин Маринов, Изпълнителен директор на ИИП. С Ice-breaker затвори първият работен ден.
3 ноември 2012г. (събота)

 Същинската част от семинара започна в събота.  Драгомир Белчев, финансов директор на ИИП откри работния ден с презентация на тема „Младежката заетост и безработица“. Други две представителки на ИПП поеха щафетата, организаторките на семинара Десислава Петрова и Марина Трифонова. С подробно представяне на „Качеството на човешките ресурси и нуждите на пазара на труда“, те отвориха и първия дискусионен панел.

 „Моята кариера започва от университета“. Така бе озаглавен вторият панел за деня. Атанас Димитров, кариерен консултант към Междууниверситетски център за развитие на кариерата – УНСС запозна участниците с дейностите на кариерния център и проведе интересна дискусия с тях. Следваща участничка във форума беше нашата приятелка, Мила Натудова.Тя ни запозна с дейността на on-line портала MyWay.bg. Преди обедната пауза имахме възможност да се срещнем и запознаем с Нели Колчева и Милена Димитрова, представители на НПО „Заедно в час“

 „През погледа на HR специалистите“. Това бе топикът на третия панел в събота. Светла Стоева (Луфтханза Техник София ООД; Председател на УС, Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси) и Анна Вдовичина (Старши консултант, AIMS Human Capital), отделиха час и половина от времето си за да ни разкажат за солидния опит, който имат зад гърба си и за професионалния път, който са извървели. След безспорно завладяващите им истории, те отделиха и ½ час за да отговорят на въпросите, които участниците в семинара искаха да им зададат.

 Работният ден беше затворен с Workshop, целящ генерирането на идеи от студентите по актуални проблеми, обвързани с младежката безработица. Модератор на заниманието беше Ваня Иванова, НБУ.

4 ноември 2012 г. (неделя)
Последният ден от семинара започна с презентация на Гергана Томова и Виктория Иванова, представители на Български младежки делегати в ООН. Те ни запознаха с тяхната дейност и функции.

Първият панел за деня беше на тема „Връзката работодател-служител“
Последователно, в рамките на два часа, презентации изнесоха:
Антоанета Георгиева, Директор Човешки ресурси, Софарма Трейдинг
Бойка Дочева, Мениджър Човешки ресурси, Ай Би ЕМ Глобъл Деливъри Сентър България
Емилия Клайн, Мениджър Подбор на персонала, Нестле България
Освен историите, с които ни запознаха, те бяха любезни да отговорят на всички запитвания, които участниците в семинара имаха.

Финалът на семинара беше поставен чрез Workshop. 36-мата участници бяха разделени на 7 отбора. Всеки екип, в рамките на 3 минути, изнесе кратка презентация за начина, по който вижда реализацията на дадена организация след 5 години.

 С раздаването на сертификатите, Института за икономическа политика сложи края на своя 6-ти семинар.

 Сдружение „ИДЕАЛ“ и Пламен Пенов изказват благодарностите си към организаторите и спонсорите на семинара.
http://www.hss.de/
 by Plamen Penov

Няма коментари:

Публикуване на коментар